Καναδοαμερικανική έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό του μασάζ.
Οι αθλητές- και όχι μόνο- μπορούν να βεβαιώσουν ότι το μασάζ ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα αναζωογονεί το σώμα. Τώρα μια νέα καναδο- αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το μυστικό του και δίνει στον καθένα την τέλεια επιστημονική δικαιολογία για να αναζητήσει ένα καλό μασάζ. Μόνο που η επιτυχία του μπορεί να οφείλεται όχι τόσο στα έμπειρα χέρια, όσο στα κύτταρα και το DNA.
Οι ερευνητές του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Buck για τη Γήρανση και του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον Μαρκ Ταρνοπόλσκι, ειδικό σε θέματα νευρομεταβολισμού, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το «Science», ανακάλυψαν ότι το μασάζ, σε κυτταρικό επίπεδο μειώνει τη φλεγμονή και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μυς.
Οι επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση των βιοψιών μυών που πήραν από τετρακέφαλους 11 νεαρών ανδρών, αφού είχαν κάνει εξαντλητικό ποδήλατο σε όργανο γυμναστικής. Στη συνέχεια το ένα από τα δύο πόδια τους επιλέχθηκε κατά τύχη για να γίνει μασάζ και ακολούθησαν νέες βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.
Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα), ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.
Συγκεκριμένα, το πόδι στο οποίο είχε γίνει μασάζ είχε κατά μέσο όρο 30% περισσότερο «PGC-1 άλφα», ένα γονίδιο που βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να δημιουργούν μιτοχόνδρια, σε σχέση με το πόδι στο οποίο δεν είχε γίνει μασάζ. Επίσης στο πόδι που είχε προηγηθεί χειρομάλαξη υπήρχε τρεις φορές λιγότερο NFkB, που ενεργοποιεί τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη φλεγμονή.
Η νέα έρευνα μάλιστα καταρρίπτει και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το μασάζ ωφελεί επειδή διώχνει το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες από τους κουρασμένους μυς, καθώς δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακούφιση από τον πόνο που φέρνει το μασάζ, βασίζεται σε παρόμοιο βιολογικό μηχανισμό με αυτόν που επιφέρουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. «Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Σίμον Μέλοβ.
Όπως είπε ο Μαρκ Ταρνοπόλσκι, η νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. «Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσων πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις», ανέφερε.
Το μασάζ, πέρα από τη χρήση του από τους φυσικοθεραπευτές, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές και θεραπευτικές πρακτικές, διεθνώς.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
|
Προγραμματίστε την συνεδρία και βιώστε τις θεραπευτικές ιδιότητες και τα πολλαπλά ωφέλη από ένα θεραπευτικό ολιστκό μασάζ!!
Ετικέτες
- ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ (1)
- ΒΙΝΤΕΟ (3)
- ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΣΑΖ (14)
- ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (2)
- ΙΣΤΟΡΙΑ (4)
- ΚΕΙΜΕΝΑ (2)
- ΜΑΛΑΞΗ (16)
- ΜΑΣΑΖ (16)
- ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ (3)
- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (4)
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014
Ανακαλύφθηκε το κυτταρικό και γενετικό μυστικό του μασάζ
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014
ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ.
Η πανάρχαιη τέχνη του μασάζ συμβάλλει (και) στη θεραπεία μιας από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής: την κατάθλιψη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ιατρική έρευνα Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι οι χειρομαλάξεις είναι εξίσου ευεργετικές για το στρες, τις φοβίες, ακόμη και για κάποιες μορφές ψυχοπάθειας.
Ηταν εδώ και χρόνια γνωστό πως το θεραπευτικό μασάζ έχει την ικανότητα να ενισχύει τα συναισθήματα της ευεξίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ρίχνει τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 30%, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, δηλαδή τους δύο νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη μείωση της κατάθλιψης. Ενα χαλαρωτικό μασάζ, αν γίνεται από ειδικό, μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλο χημικές αλλαγές που είναι ικανές να οδηγήσουν σε συναισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
Ο δρ Γουέν Χσουάν Χου, από το Πανεπιστήμιο Αϊ-Σου της Ταϊβάν, αναζήτησε περιπτώσεις ασθενών με κατάθλιψη που είχαν υποβληθεί σε σειρά συνεδριών θεραπευτικού μασάζ. Κατάφερε να εντοπίσει συνολικά 786 ανθρώπους σε 17 διαφορετικές έρευνες. Σε 13 δοκιμές η θεραπεία με μασάζ συγκρίθηκε με άλλες αγωγές, όπως κινεζικά βότανα, ασκήσεις χαλάρωσης και ανάπαυση, ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις οι ειδικοί συνέκριναν την ομάδα του μασάζ με μια άλλη ομάδα ασθενών που δεν είχε λάβει θεραπευτική αγωγή.
«Υπάρχουν διάφορες οδοί μέσω των οποίων το μασάζ μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με κατάθλιψη, όπως για παράδειγμα μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε χαλάρωση ή “χτίζοντας” μια συμμαχία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, προκαλώντας έτσι την έκλυση της οξυτοκίνης, της ορμόνης της εμπιστοσύνης» σημειώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Τα 5 οφέλη του μασάζ στον οργανισμό που δεν γνωρίζατε
Νομίζετε ότι το μόνο που μπορεί να σας προσφέρει ένα καλό μασάζ, είναι μόνο χαλάρωση; Αν ναι, κάνετε λάθος!
Οι ευεργετικές επιδράσεις του μασάζ στον οργανισμό μας είναι πολλές και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων άγνωστες!
Δείτε τα 5 απρόσμενα οφέλη ενός καλού μασάζ στο σώμα σας!
Μας κάνει να δείχνουμε νεότεροι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μασάζ ενισχύει τη ροή αίματος, κάνοντας το πρόσωπο να δείχνει υγιές και λαμπερό. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης, καθώς διευκολύνει τη λεμφική παροχέτευση, απομακρύνει δηλαδή τις τοξίνες από τα κύτταρα, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μπορούν να δράσουν μέσα σε αυτά.
Βοηθά στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
Έρευνα από το «Touch Research Institute» και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έδειξε ότι οι τακτικές συνεδρίες μασάζ μειώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως οι εναλλαγές της διάθεσης, το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι και η αύξηση του σωματικού βάρους, σε γυναίκες ηλικίας 19 έως 45.
Μειώνει τη συχνότητα των ημικρανιών
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ διαπίστωσαν ότι εκείνοι που υπέφεραν από εξουθενωτικές ημικρανίες, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερες κρίσεις και πιο ξεκούραστο ύπνο μετά από μια θεραπεία μασάζ. Μάλιστα, τα αποτελέσματα διαρκούσαν αρκετές εβδομάδες.
Συμβάλλει στη μείωση του πόνου από την άσκηση
Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Buck και το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά προέκυψε ότι το μασάζ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τη φλεγμονή των σκελετικών μυών που έχουν καταπονηθεί από την άσκηση.
Προσφέρει ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο
Όπως υποστηρίζουν θεραπευτές μασάζ, όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο που οφείλεται σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία, δισκοπάθεια, εκφυλιστικές αρθρώσεις κ.α. μπορούν να βρουν ανακούφιση μετά από λίγες μόνο συνεδρίες.
4 λόγοι γιατί το τακτικό μασάζ είναι ευεργετικό για το μυαλό και το σώμα
1. Μειώνει το στρες
Προσφέροντας στον οργανισμό σας ένα μασάζ την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους στο σώμα – άγχος το οποίο δημιουργούν πιεστικές προθεσμίες, υπερφορτωμένο πρόγραμμα, εξετάσεις ή προσωπικά προβλήματα. Μια προγραμματισμένη συνεδρία μέσα στην δύσκολη εβδομάδα σας μπορεί να επιτρέψει στο μυαλό και το σώμα σας να παρασυρθεί μακρυά από τα προβλήματα που συναντάτε μέρα με την ημέρα. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ότι εάν σου κάνουν μασάζ το επίπεδο της κορτιζόλης πέφτει κατά το ένα τέταρτο τουλάχιστον. Ωφελεί επίσης τις ορμόνες της ευεξίας, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες απελευθερώνονται κάθε φορά που κάνεις κάτι ευχάριστο.
Προσφέροντας στον οργανισμό σας ένα μασάζ την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους στο σώμα – άγχος το οποίο δημιουργούν πιεστικές προθεσμίες, υπερφορτωμένο πρόγραμμα, εξετάσεις ή προσωπικά προβλήματα. Μια προγραμματισμένη συνεδρία μέσα στην δύσκολη εβδομάδα σας μπορεί να επιτρέψει στο μυαλό και το σώμα σας να παρασυρθεί μακρυά από τα προβλήματα που συναντάτε μέρα με την ημέρα. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ότι εάν σου κάνουν μασάζ το επίπεδο της κορτιζόλης πέφτει κατά το ένα τέταρτο τουλάχιστον. Ωφελεί επίσης τις ορμόνες της ευεξίας, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες απελευθερώνονται κάθε φορά που κάνεις κάτι ευχάριστο.
2. Βελτιώνει τον ύπνο και την συγκέντρωση
Το μασάζ εκτός από τα προφανή σωματικά οφέλη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας, ο οποίος με τη σειρά του σας δίνει μεγαλύτερη ενέργεια, μειώνει την κόπωση και βελτιώνει τη συγκέντρωση. Άνθρωποι που έχουν προβλήματα ύπνου δεν ξεκουράζονται όσο πρέπει όταν κοιμούνται. Κατά την διάρκεια του μασάζ ωστόσο βρίσκονται σε ένα βαθύ επίπεδο χαλάρωσης και ξεκούρασης το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό ώστε σταδιακά να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
3. Αντιμετώπιση του πόνου
Το μασάζ είναι ευρέως αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα ως θεραπεία για διάφορους πόνους, με ή χωρίς τη συνοδεία άλλων ιατρικών θεραπείων. Το μασάζ ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του τραυματισμού μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον πόνο. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ενός μασάζ, οι οποίες συμβάλουν στη μείωση της κατάθλιψης που προκαλείται λόγω του τραυματισμού. Πολλοί άνθρωποι με χρόνιους πόνους στον αυχένα ή την πλάτη βιώνουν μία συνεχή κατάθλιψη λόγω των πόνων και των δυσκολιών που βιώνουν κατά την διάρκεια της ημέρας.
4. Feels Good!
Όπως ξέρει οποιοσδήποτε έχει δεχτεί ένα απλό τρίψιμο στους ώμους του, το μασάζ χαλαρώνει! Το μασάζ μπορεί να σας ανακουφίσει από τους πόνους, να διώξει μακριά την ένταση και να παράγει μια κατάσταση στην οποία ο καρδιακός ρυθμός σας επιβραδύνει ενώ ταυτόχρονα η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να παραμένουν ήσυχοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εστιάζοντας στην αναπνοή τους, «αδειάζοντας» το μυαλό και αφήνοντας τις σκέψεις να περνούν. Το άγγιγμα των θεραπευτών προκαλεί μια άμεση αντίδραση στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη διάθεση σας.
Θεραπεία Μυϊκών Σημείων Πυροδότησης Πόνου Trigger Points
Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει περισσότερους από 600 μύες. Η σύσπαση αυτών των μυών προκαλεί όλες τις κινήσεις του σώματος, όπως είναι το βάδισμα, το τρέξιμο, κ.α.. Οι σκελετικοί μύες αποτελούνται από τις μυϊκές ίνες, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να “κονταίνουν” κατά την διάρκεια της σύσπασης 30% με 40% του συνολικού μήκους τους. Οι μυϊκές ίνες αποτελούνται από πολλά ινίδια, που στην ουσία προκαλούν την μυϊκή σύσπαση. Κατά την διάρκεια της σύσπασης οι μυϊκές ίνες γλιστρούν η μία πλάι στην άλλη, αντίθετα σε περίπτωση έλξης απομακρύνονται. Η βίαιη έλξη κατά συνέπεια η βίαιη απομάκρυνση προκαλεί αντίδραση βίαιης επαναφοράς. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει Μικρό-τραυματισμό στις μυϊκές ίνες. Αυτός ο μικρό-τραυματισμός οδηγεί στην δημιουργία των Trigger Points.
Το σημείο πυροδότησης πόνου ή trigger point είναι ένα υπερευαίσθητο σημείο στον μυ, το οποίο χαρακτηρίζεται σαν ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής και ελαττώνει την μυϊκή ισχύ. Αρκετές φορές μεταπηδάει σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας μόνο περιορισμό της κινητικότητας και της μυϊκής ισχύος, αλλά μόλις οι συνθήκες το ευνοήσουν μετατρέπεται εκ νέου σε ενεργό. Trigger Points μπορούν να εντοπιστούν σε οποιονδήποτε μυ. Ωστόσο, πιο συχνά δημιουργούνται στον υπακάνθιο μυ (περιαρθρίτιδα ώμου), στον τραπεζοειδή και στους σκαληνούς μυς (προβλήματα αυχένα), στους γλουτιαίους (ισχιαλγία, προβλήματα βάδισης). Τα trigger points προκαλούν πόνο στο συγκεκριμένο σημείο ή τον «ακτινοβολούν» αντανακλαστικά σε μια άλλη περιοχή του σώματος.
Θεραπεία.
ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ:
Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του ο ειδικός θεραπευτής ή ένα ειδικό όργανο εφαρμόζει σταθερή πίεση στο TPs για 35 έως 45 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πίεσης εξαρτάται από την αντοχή του ασθενή στο επώδυνο ερέθισμα. Η τεχνική επαναλαμβάνεται για 4 ή 5 φορές ανάλογα με την κρίση του θεραπευτή. Μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα επώδυνα περιστατικά που δεν έχουν αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά από άλλες μορφές θεραπείας ή δεν έχουν σαφή διάγνωση, όπως: Πονοκέφαλος, οσφυαλγία, ισχιαλγία, Αυχενικό Σύνδρομο, περιαρθρίτιδα ώμου, παγωμένος ώμος, τενοντίτιδα, σύνδρομα υπέρχρησης, περιορισμός της κινητικότητας, κ.α..
Συνήθως χρειάζονται 5 έως 10 συνεδρίες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.
Το σημείο πυροδότησης πόνου ή trigger point είναι ένα υπερευαίσθητο σημείο στον μυ, το οποίο χαρακτηρίζεται σαν ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής και ελαττώνει την μυϊκή ισχύ. Αρκετές φορές μεταπηδάει σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας μόνο περιορισμό της κινητικότητας και της μυϊκής ισχύος, αλλά μόλις οι συνθήκες το ευνοήσουν μετατρέπεται εκ νέου σε ενεργό. Trigger Points μπορούν να εντοπιστούν σε οποιονδήποτε μυ. Ωστόσο, πιο συχνά δημιουργούνται στον υπακάνθιο μυ (περιαρθρίτιδα ώμου), στον τραπεζοειδή και στους σκαληνούς μυς (προβλήματα αυχένα), στους γλουτιαίους (ισχιαλγία, προβλήματα βάδισης). Τα trigger points προκαλούν πόνο στο συγκεκριμένο σημείο ή τον «ακτινοβολούν» αντανακλαστικά σε μια άλλη περιοχή του σώματος.
Θεραπεία.
ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ:
Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του ο ειδικός θεραπευτής ή ένα ειδικό όργανο εφαρμόζει σταθερή πίεση στο TPs για 35 έως 45 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πίεσης εξαρτάται από την αντοχή του ασθενή στο επώδυνο ερέθισμα. Η τεχνική επαναλαμβάνεται για 4 ή 5 φορές ανάλογα με την κρίση του θεραπευτή. Μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα επώδυνα περιστατικά που δεν έχουν αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά από άλλες μορφές θεραπείας ή δεν έχουν σαφή διάγνωση, όπως: Πονοκέφαλος, οσφυαλγία, ισχιαλγία, Αυχενικό Σύνδρομο, περιαρθρίτιδα ώμου, παγωμένος ώμος, τενοντίτιδα, σύνδρομα υπέρχρησης, περιορισμός της κινητικότητας, κ.α..
Συνήθως χρειάζονται 5 έως 10 συνεδρίες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014
Τι φταίει και παθαίνουμε μυαλγία, την κοινή ψύξη
Τι φταίει και παθαίνουμε μυαλγία, την κοινή ψύξη
Ερευνα για την υποκειμενική αντίληψη της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων στην πρόκληση συμπτωμάτων μυαλγίας
Οταν οι περισσότεροι από εμάς αισθανθούμε πόνο στην περιοχή του αυχένα και της ωμοπλάτης σκεφτόμαστε ότι είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε κρύο αέρα, όπως προκύπτει από μελέτη των Ανδρέα Φλουρή, Ελένης Μητσιάδου, Γιάννη Κουτεντάκη, Χριστίνας Καρατζαφέρη, και Μαρίας Χασάνδρα, τού ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία αναλύεται η υποκειμενική αντίληψη της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων στην πρόκληση συμπτωμάτων μυαλγίας.
Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση, καταγραφή και κωδικοποίηση των αντιλήψεων του ελληνικού πληθυσμού, σχετικά με την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην πρόκληση συμπτωμάτων μυαλγίας στο μυοσκελετικό σύστημα.
Η μελέτη χωρίστηκε σε δύο φάσεις: τη φάση της διεξαγωγής συνεντεύξεων, σε ένα μικρό δείγμα εθελοντών και τη φάση των ερωτηματολογίων, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα. Στη φάση των συνεντεύξεων συμμετείχε ένα τυχαίο δείγμα 19 ενηλίκων ανδρών και γυναικών που διαμένουν στην Κεντρική Ελλάδα, ηλικίας 18-70 ετών εκ των οποίων οι πέντε ήταν ιατροί. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις συνεντεύξεις, αναλύθηκαν με τη μέθοδο της θεματικής ανάλυσης και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία δύο εκτεταμένων ερωτηματολογίων. Στη φάση των ερωτηματολογίων συμμετείχαν 600 εθελοντές, 18-70 ετών, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: 504 ενήλικες άνδρες και γυναίκες από το γενικό πληθυσμό, 80 γιατροί (16 νευρολόγοι, 16 ορθοπεδικοί, 16 ρευματολόγοι, 16 γενικοί ιατροί, 16 παθολόγοι) και 16 φυσικοθεραπευτές.
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014
Τρίτη 13 Μαΐου 2014
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014
Trigger point therapy
Μερικές φορές συγχέεται με τη μέθοδο pressure point μασάζ, η μέθοδος αυτή αναμιγνύει απενεργοποιημένα σημεία εναύσματος (trigger points) που μπορεί να προκαλέσουν τοπικό πόνο ή άλλες αισθήσεις όπως πονοκέφαλο σε άλλα μέρη του σώματος. Πίεση με το χέρι, δόνηση, ένεση ή άλλος χειρισμός μπορεί να εφαρμοσθεί σ΄ αυτά τα σημεία, για τη χαλάρωση του μυϊκού πόνου. Τα Trigger points ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά και χαρτογραφήθηκαν από τον Janet G. Travell (παθολόγος του πρόεδρου Κένεντη) και τον David Simons. Τα Trigger points έχουν μικροφωτογραφηθεί και μετρηθεί ηλεκτρικά και στο 2007 έχει παρουσιαστεί εργασία που έδειχνε εικόνες από Trigger Points χρησιμοποιώντας MRI. Τα σημεία αυτά σχετίζονται με δυσλειτουργίες στις myoneural συνδέσεις, που επίσης ονομάζονται neuromuscular συνδέσεις (NMJ), στους μυς και συνεπώς αυτή η μορφή θεραπείας διαφέρει από την Ρεφλεξολογία, acupressure και το pressure point μασάζ.
Μασάζ, ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό σύστημα
Λος Αντζελες — Οι ανεκδοτολογικές ενδείξεις για τη θεραπευτική δράση του μασάζ δείχνουν να επιβεβαιώνονται από πειράματα σε υγιείς εθελοντές: Mία συνεδρία σουηδικού μασάζ, διάρκειας 45 λεπτών, βελτίωσε άμεσα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο γνωστό Ιατρικό Κέντρο «Κέδροι του Σινά» στο Λος Αντζελες.
«Αν και υπήρχαν παλαιότερες, μικρότερες μελέτες για τα οφέλη του μασάζ στην υγεία, η νέα μελέτη πιστεύεται ευρέως ότι είναι η πρώτη συστηματική μελέτη σε μια μεγαλύτερη ομάδα υγιών ενηλίκων».
Ρεφλεξολογία
Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής θεραπείας, στην οποία ο θεραπευτής, εφαρμόζει ειδικές πιέσεις και μαλάξεις στα πέλματα, στην ράχη των ποδιών, στα χέρια και στα αυτιά.
Στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η επίτευξη της ισορροπίας του οργανισμού, πράγμα που κατορθώνεται κυρίως μέσω της χαλάρωσης.
Επειδή στα πέλματα μόνο, καταλήγουν 7.200 νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα "αντανακλαστικό" ερέθισμα, (με τον όρο αντανακλαστικό εννοούμε, μια ακούσια ή ασυνείδητη αντίδραση, σε ένα ερέθισμα) σε διάφορα σημεία και όργανα του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των λειτουργιών, την εξισορρόπηση και τη χαλάρωση του οργανισμού.
Η Ρεφλεξολογία Ονομάζεται και ζωνο-θεραπεία, διότι βασίζεται στην αρχή των δέκα αντανακλαστικών ζωνών που διαπερνούν το σώμα μας και απολήγουν στα πέλματα και στις παλάμες, όπου ο ρεφλεξολόγος ασκεί τις τεχνικές του, τη «θεραπεία» με την αρχική έννοια του όρου, που σημαίνει στην αρχαία ελληνική γλώσσα φροντίδα, περιποίηση, υπηρεσία του συνανθρώπου.
ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΣΑΖ
Τι προσφέρει το μασάζ;
Το μασάζ είναι μία φυσική τεχνική που μέσα από την ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει στην αρμονικότερη ροή των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών ενεργειών για την ενίσχυση της υγείας μας.
Η ιστορία του μασάζ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η πανάρχαια αυτή τεχνική συνδέθηκε με τη θεραπεία και την καταπράυνση του πόνου στις Ασιατικές κοινωνίες και αντιπροσώπευσε την ενστικτώδη ανάγκη του ανθρώπου να αγγίζει όποιο σημείο του σώματός του πονάει, όπως ακριβώς ενστικτωδώς τρίβουμε ελαφρά κάποιο χτύπημα ή κάψιμο. Σήμερα, η Δύση επανα-ανακαλύπτει τις θεραπευτικές ιδιότητες του μασάζ και το αγκαλιάζει και ως μέθοδο αναζωογόνησης, τόνωσης και χαλάρωσης του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.
Η ιστορία του μασάζ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η πανάρχαια αυτή τεχνική συνδέθηκε με τη θεραπεία και την καταπράυνση του πόνου στις Ασιατικές κοινωνίες και αντιπροσώπευσε την ενστικτώδη ανάγκη του ανθρώπου να αγγίζει όποιο σημείο του σώματός του πονάει, όπως ακριβώς ενστικτωδώς τρίβουμε ελαφρά κάποιο χτύπημα ή κάψιμο. Σήμερα, η Δύση επανα-ανακαλύπτει τις θεραπευτικές ιδιότητες του μασάζ και το αγκαλιάζει και ως μέθοδο αναζωογόνησης, τόνωσης και χαλάρωσης του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.
Το μασάζ είναι ευεργετικό για την υγεία
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, το μασάζ αποτελούσε για αρκετούς πολιτισμούς, μια πολύ σημαντική θεραπεία για την επίτευξη της ισορροπίας στο σώμα, προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα εσωτερικά όργανα. Τελευταία όμως, η θετική του επίδραση, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα, εκτιμάται από όλo και περισσότερα άτομα και η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς, ως μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, εναλλακτική θεραπεία.
Το μασάζ χρησιμοποιείται ως μέσο αναζωογόνησης και ευεξίας, μείωσης του πόνου, του άγχους και του στρες αλλά και για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, για να καταπραΰνει σωματικούς πόνους, αλλά και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και νευρικά προβλήματα. Η ιατρική κοινότητα δέχεται τις ευεργετικές επιπτώσεις του μασάζ και περιλαμβάνει αυτές τις μεθόδους, σαν αναπόσπαστο μέρος της περίθαλψης. Δείτε συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη του μασάζ για την υγεία…
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)