. Εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται για την ίαση και την ανακούφιση των ασθενών. Για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους γιατρούς, το μασάζ ήταν ένας από τους βασικότερους τρόπους θεραπείας και καταπράυνσης του πόνου.
Στις αρχές του πέμπτου αιώνα Π.Χ., ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής, έγραφε: «Ο ιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα πρέπει να ξέρει να κάνει εντριβές… Γιατί η εντριβή μπορεί να σφίξει μια πολύ χαλαρή άρθρωση και να χαλαρώσει μια άλλη πολύ σφιχτή»
Ο Πλίνιος, ο φημισμένος Ρωμαίος βοτανολόγος, χρησιμοποιούσε το μασάζ τακτικά για να ανακουφίζεται από το άσθμα.
Ο Πλίνιος, ο φημισμένος Ρωμαίος βοτανολόγος, χρησιμοποιούσε το μασάζ τακτικά για να ανακουφίζεται από το άσθμα.
Ο Ιούλιος Καίσαρας, που υπέφερε από επιληψία, έκανε μασάζ και βελονισμό για να καταπραΰνει τη νευραλγία και τους πονοκεφάλους του. Μετά τη πτώση της Ρώμης, τον πέμπτο αιώνα Μ.Χ., μικρή πρόοδος συντελέστηκε στην Ευρώπη όσον αφορά την ιατρική και μόνο οι Άραβες μελέτησαν και ανέπτυξαν διδάγματα της σοφής παράδοσης.
Ο Αβισένα, Άραβας φιλόσοφος και γιατρός του ενδέκατου αιώνα, αναφέρει στον Κανών του ότι το αντικείμενο του μασάζ ήταν «η διάλυση των περιττών και βλαβερών ουσιών».
Ο Αβισένα, Άραβας φιλόσοφος και γιατρός του ενδέκατου αιώνα, αναφέρει στον Κανών του ότι το αντικείμενο του μασάζ ήταν «η διάλυση των περιττών και βλαβερών ουσιών».
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη, το μασάζ δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο λόγω της απέχθειας προς τις απολαύσεις τις σάρκας. Αναβιώνει όμως τον έκτο αιώνα, κυρίως μέσα από τη δουλειά του Γάλλου γιατρού Αγιπρουάζ Παρέ.
Αργότερα στην αρχή του δεκάτου ενάτου αιώνα, ένας Σουηδός ειδικός, ο Περ Χενρικ Λίγκ αναπτύσσει αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Σουηδικό μασάζ, συνδυάζοντας το δικό του σύστημα γνώσεων περί σωματικής αγωγής και φυσιολογίας με τις Κινέζικες, Αιγυπτιακές, Ελληνικές και Ρωμαϊκές τεχνικές.
Σήμερα, η θεραπευτική αξία του μασάζ έχει αναγνωριστεί ξανά και συνεχίζει να ανθίζει και να αναπτύσσεται σε όλο τον Δυτικό κόσμο, τόσο ανάμεσα στους γιατρούς γενικής ιατρικής όσο και ανάμεσα στους επαγγελματίες του χώρου.
Σήμερα, η θεραπευτική αξία του μασάζ έχει αναγνωριστεί ξανά και συνεχίζει να ανθίζει και να αναπτύσσεται σε όλο τον Δυτικό κόσμο, τόσο ανάμεσα στους γιατρούς γενικής ιατρικής όσο και ανάμεσα στους επαγγελματίες του χώρου.
Η επιστημονικές βάσεις για τη δράση του μασάζ είναι πολλαπλές. Λειτουργεί σε συνεργασία με το κυκλοφορικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα ενώ προσβλέπει στη βελτίωση της αναπνοής και οξυγόνωσης των κυττάρων, όπως και στην απομάκρυνση των τοξίνων από τους ιστούς.
Βελτιώνει τη λεμφική κυκλοφορία και βοηθάει στην διάσπαση του υποδόριου λίπους βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας. Επίσης, χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες, τους συνδετικούς ιστούς και τις περιτονίες ανακουφίζοντας έτσι τους πόνους και τις εντάσεις.
Η χρήση των λαδιών βάσης και αιθέριων ελαίων προσθέτουν ενεργητικές στον οργανισμό ουσίες, μιας και απορροφώνται μικρές ποσότητες των θεραπευτικών ουσιών που περιέχουν. Ο συνδυασμός του μασάζ με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για την κάθε περίπτωση, βοηθούν σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα:
- Μυϊκή ένταση, κόπωση, θλάσεις, συμφύσεις.
- Κράμπες, ρευματισμοί.
- Οσφυαλγία, αυχενικό, σκολίωση, κύφωση, πλατυποδία, αρθρίτιδα, τενοντίτιδα.
- Ισχιαλγία, πονοκέφαλος και ημικρανίες από ένταση, χρόνιες νευραλγίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, πολιομυελίτιδα.
- Αυξάνει τις λειτουργίες του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος: άγχος, στρες, αϋπνίες, κατάθλιψη, έλλειψη συγκέντρωσης, πεσμένη λίμπιντο.
- Χρόνιες παθήσεις, αδυναμία και ανεπάρκεια του αναπνευστικού συστήματος.
- Αυξημένη πίεση, αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, κιρσοί.
- Οιδήματα.
- Αδύναμη πέψη, δυσπεψία, καούρες, κολίτιδα, χρόνια δυσκοιλιότητα.
- Δυσμηνόρροια, μαστίτιδα, εγκυμοσύνη: πόνοι στη μέση, στον αυχένα, κόπωση, οιδήματα.
- Αδυνάτισμα και αισθητική: πλαδαρότητα, κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα, μουντή ή γηρασμένη επιδερμίδα.
- Αντιγήρανση γενικά: βελτιώνει την αποτοξίνωση και τη θρέψη των ιστών τόσο εξωτερικά όσο και στα εσωτερικά όργανα.
Το ολιστικό θεραπευτικό μασάζ περιποιείται το άτομο ως μία οντότητα και όχι μόνο ως μια απλή επικέντρωση σε κάποια σωματικά προβλήματα (η διαφορά από το Σουηδικό μασάζ). Στο ολιστικό μασάζ η συμπεριφορά τόσο του θεραπευτή όσο και του δέκτη και η επικοινωνία μεταξύ τους έχουν εξαιρετική σημασία για το αποτέλεσμα της θεραπείας.
Ο ρόλος του δέκτη είναι να είναι χαλαρός αλλά σε εγρήγορση, εστιάζοντας τη προσοχή του στο άγγιγμα του θεραπευτή, ενώ ο προσφέρων πρέπει να παραμένει προσηλωμένος και να μεταδίδει στο μασάζ μια αίσθηση αληθινής φροντίδας.
Το ολιστικό θεραπευτικό μασάζ επηρεάζει επίσης τα κέντρα ενέργειας ή chakras του «ανεπαίσθητου σώματος». Δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη συνεδρία του ολιστικού μασάζ οι δύο συμμετέχοντες να φτάσουν σε ένα επίπεδο υψηλής συνειδητότητας «παρουσίας στο παρόν» εμπειρία παρόμοια με εκείνη του διαλογισμού.
Πηγές: Βιβλιογραφία: Claire Maxwell - Hudson - Το Βιβλίο του ΜΑΣΑΖ Ilaira Bouratinos - 2003
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου