Η χειροµάλαξη (µασάζ), γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, αναγνωρίζεται σήµερα ως µια από τις πιο αποτελεσµατικές και απολαυστικές θεραπευτικές µεθόδους, που χρησιµοποιείται τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε ασθενείς.
Από αναφορές σε αρχαία κείµενα φαίνεται ότι το µασάζ αποτελούσε πολύ γνωστή και ιδιαίτερα δηµοφιλή πρακτική στην Κίνα και την Ινδία πριν από 5000 χρόνια, ενώ ήδη χρησιµοποιείται στην αρχαία Ελλάδα από το 450 π. Χ. και µάλιστα αποτελεί αγαπηµένη τεχνική του Ιπποκράτη. Η Αρχαία Ελληνική Ιστορία έχει να επιδείξει σπουδαίες φυσιογνωµίες που σχετίζονται µε την συµπληρωµατική θεραπευτική. Πρώτος σε αυτήν τη µακριά λίστα όπου θα αναφερθούµε ενδεικτικά είναι ο Ορφέας, ο οποίος αντιµετώπιζε τον ασθενή του µε µουσικοθεραπεία, µάλαξη, αρωµατοθεραπεία και άλλες φυσικές θεραπευτικές µεθόδους, όπως την ενεργειακή θεραπευτική ως Μύστης.
Ο Ιπποκράτης αναφέρει "την φύση του όλου" του σώµατος και την "αυτόµατη ίαση". 'Αλλη ρήση είναι για τη µετάδοση από τα γερά µέρη στα υπόλοιπα µέρη.
Ο Αριστοτέλης αναφέρει τις ακούσιες και εκούσιες αντανακλαστικές κινήσεις και τις παραλληλίζει µε το νόµο το Νεύτωνα, δράση-αντίδραση.
Ο Εµπεδοκλής αναφέρει για το συντονισµό και τη σχέση µεταξύ των πραγµάτων µε ενεργειακούς παλµούς αγάπης και επικοινωνίας.
Ο ∆ηµόκριτος επίσης αναφέρει για την ενότητα των πάντων, εποµένως και την ορθότητα της ολιστικής αντιµετώπισης των ασθενών.
Οµολογουµένως, για αρκετά χρόνια, η µάλαξη ήταν έννοια παρεξηγηµένη και λανθασµένα συνυφασµένη µε θρησκευτικά τελετουργικά και µυστικιστικά δόγµατα. Ωστόσο, η κλασσική ιατρική και η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία στις αρχές του 21ου αιώνα, έρχονται να συµπεριλάβουν την παραδοσιακή αυτή µέθοδο θεραπείας στην αντιµετώπιση του πάσχοντος σώµατος.
Ινδοί και Κινέζοι ήταν οι πρώτοι λαοί που σε γραπτά κείµενά τους περιγράφουν διάφορους τρόπους εφαρµογής της χειροµάλαξης. Ο Στράβων, ο µεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητας, περιγράφει τον 4ο π. Χ. αιώνα, τους Ινδούς που «καθώς ασκούνταν, έχουν περί πολλού τις εντρίψεις και λείαιναν τα σώµατά τους µε εβένινες καµπυλωτές ράβδους».
Η άνθιση της αραβικής ιατρικής τον 10-11ο αιώνα, συντελεί στη διάδοση των θεραπευτικών λουτρών αλλά και του µασάζ στην Τουρκία και την Περσία. ∆υστυχώς, ο Μεσαίωνας κρατά τις ευρωπαϊκές χώρες µακριά από τις φυσικές µεθόδους αποκατάστασης των σωµατικών προβληµάτων.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Γηραιά Ήπειρος αρχίζει να γνωρίζει την χειροµάλαξη και στην Ρωσία διενεργούνται οι πρώτες κλινικές και πειραµατικές έρευνες. Ο Σουηδός Per Herlik Ling, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που ανέπτυξε ένα ολοκληρωµένο σύστηµα χειροµάλαξης και ίδρυσε την πρώτη οργανωµένη σχολή διδασκαλίας στη Στοκχόλµη. Οι τεχνικές του Ling αποτελούν τη βάση για πολλά συστήµατα µάλαξης όπως τα γνωρίζουµε σήµερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου