Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

τί είναι η αγιουρβέδα;

“Αγιουρβέδα“

Οι περισσότεροι λοιπόν έχετε ακούσει και όπως εχω προαναφέρει η λέξη «Αγιου» (Ayu) σημαίνει όλες τις πλευρές της ζωής από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, υγεία,ζωή Η λέξη «Βέδα» (Veda) σημαίνει γνώση ή μάθηση, επιστήμη .
Ετσι λοιπόν έχουμε την “επιστήμη της ζωής“. Πρόκειται για ένα τρόπο ζωής και περιγράφει τη διατροφή, την ιατρική καθώς τι είναι ευεργετικό και τι επιβλαβή.
Οι ρίζες της Αγιουρβέδα ανάγονται στις αρχές της κοσμικής δημιουργίας. Οι Ινδοί φιλόσοφοι αναφέρουν ότι η Αγιουρβέδα προέρχεται από τον Βράχμα, το δημιουργό του σύμπαντος. Ο Βράχμα , η άδηλη μορφή λοιπόν του Αγιου Θεού, ο οποίος δημιούργησε και έδωσε μορφή σε όλο τον ορατό κόσμο.
Η Αγιουρβέδα λοιπόν είναι ένα από τα πιο παλαιά επιστημονικά ιατρικά συστήματα του κόσμου, με πανάρχαιες αναφορές κλινικής εμπειρίας.
Είναι ένας τρόπος ζωής ο οποίος μας διδάσκει πώς να διατηρούμε και να προστατεύουμε την υγεία μας. Από τη μια μας δείχνει πως μπορούμε να θεραπεύουμε τις ασθένειες και από την άλλη πώς να πετυχαίνουμε τη μακροζωία. Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια «ολότητα», η οποία «ολότητα» είναι συνδυασμός σώματος, νου και ψυχής.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΜΑΛΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Οι εντριβές μπορούν να χαλαρώσουν ή να αυξήσουν τον τόνο των μαλακών μορίων και να αναπτύξουν τη σαρκοφυΐα, ή να τα αδυνατίσουν, μια σκληρή εντριβή αυξάνει τον τόνο, μια μαλακή εντριβή χαλαρώνει, μια συχνή εντριβή αδυνατίζει, μια μέτρια εντριβή παχαίνει τα μαλακά μόρια. (Ιπποκράτης - ΚΑΤ/ ΙΑΤΡΕΙΟΝ, 17)

Το µασάζ αποτελεί ίσως το αρχαιότερο και πλέον χρησιµοποιηµένο µέσο για την ανακούφιση από τον πόνο.


Το µασάζ αποτελεί ίσως το αρχαιότερο και πλέον χρησιµοποιηµένο µέσο για την ανακούφιση από τον πόνο. Το άγγιγµα και η εντριβή σε περιοχές πόνου χρησιµοποιούνται σε κάθε οικογένεια του ζωικού βασίλειου. Ακόµα και τα µικρά παιδιά ακουµπούν ενστικτωδώς τα πονεµένα σηµεία του σώµατος τους για να ανακουφιστούν.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

µασάζ ή µάλαξη, ορισμός

Με τον όρο massage, µασάζ ή µάλαξη εννοούµε ένα σύνολο χειρισµών που βασίζονται στις αρχές της ανατοµίας, φυσιολογίας και παθολογίας και εφαρµόζονται µε τα χέρια στους µαλακούς ιστούς τους ανθρώπινου σώµατος.
Η ελληνική λέξη µάλαξη προέρχεται από το ρήµα «µασσείν» που σηµαίνει µαλάσσω (ζυµώνω).